• Pravidelně aktualizujeme ceny zboží!

Sušičky

Jak sušit povlečení v sušičce?

Jak sušit povlečení v sušičce?

Sušička prádla je skvělým pomocníkem, zvláště když nemáte místo, kde pořádně prádlo vysušit. Sušičku uvítáte zejména u velkých kousků jako je například povlečení, které se nesprávným sušením nemusí dostatečně vysušit a často se zamotá do sebe. Poradíme vám hned několik tipů, jak sušit povlečení v sušičce a jakým chybám se vyvarovat.

Výběr správného programu

Většina moderních sušiček prádla nabízí programy, které jsou optimalizovány pro různé typy tkanin a úrovně sušení. Před vložením ložního povlečení do sušičky pečlivě zkontrolujte štítek, který vám napoví, zda je vůbec vhodné vkládat prádlo do sušičky nebo jaký program je pro konkrétní tkaninu vhodný. Konkrétně se jedná o symbol čtverce s kruhem uvnitř.

Důležité jsou také tečky uvnitř kruhu

  • Jedna tečka znamená, že prádlo můžete sušit na jakoukoliv teplotu,
  • dvě tečky vyžadují teplotu nízkou.

Obecně také platí, že programy s nižší teplotou a nižšími otáčkami bubnu jsou k látce šetrnější. A právě tyto programy jsou pro povlečení nejideálnější. V nejlepším případě zvolte program sušení přímo na ložní povlečení – pokud ho vaše sušička má.

Sušičku nepřetěžujte

Velmi důležité je také sušičku nepřetěžovat. Pokud ložní prádlo nemá dostatek prostoru pro pohyb uvnitř bubnu, s největší pravděpodobností se zamotá. Rozdělte prádlo na část, které budete sušit po sobě. Ušetříte tím spoustu času namísto toho, abyste prádlo dosušili ještě na klasickém sušáku. Nehledě na to, že se vyhnete tomu, aby se prádlo do sebe nezamotalo.

Prádlo pořádně protřepejte

Největší chybou, kterou můžete při sušení v sušičce udělat, je, že prádlo do ní vložíte přímo z pračky, aniž byste ho protřepali. Je důležité opravdu protřepat kousek po kousku, zabráníte tak nechtěnému poškození prádla a také jeho zamotávání. U povlečení je také dobré všechny knoflíky, zipy a cvočky zapnout, často se stává, že se ty menší části dostanou dovnitř větších – například povlaky na polštáře do povlaků na přikrývky.

Co dělat, aby se prádlo nezamotalo?

Častým nešvarem sušiček je zamotané prádlo, které v konečné fázi není dobře prosušené, a navíc je zmačkané. V tomto případě si můžete pomoct s tenisovými míčky nebo speciálními kuličkami do sušičky. Jejich úkolem je prádlo během sušení od sebe oddělit, a navíc díky nim v sušičce vzduch více cirkuluje, čímž dochází k lepšímu vysušení. Je také dobré sušit pouze samostatné povlečení, nikoliv společně s dalšími kousky prádla jako jsou utěrky, ponožky apod.

Rychlé sušení s ručníkem

Abyste zkrátili dobu sušení v sušičce, můžete využít trik s čistým a suchým ručníkem. Poskládané prádlo vložte úhledně do sušičky, přidejte suchý ručník. Ten nasaje přebytečnou vlhkost – a vám tak ušetří čas i obavy, zda bude povlečení suché.

Aby barvy zářily

Stejně jako při praní, tak i při sušení byste měli jakékoliv prádlo otočit naruby. Kromě toho je potřeba zapnout všechny zipy a knoflíky, aby se prádlo samo v pračce nebo sušičce neobrátilo. Tímto způsobem ochráníte barvy. Naruby poskládejte povlečení i do skříně – i přesto, že je povlečení schované ve skříni, nezabráníte usazování prachu, který dosedá přímo na povrch povlečení.

Žádné žehlení

Prádlo po vytažení ze sušičky je krásně nadýchané a teplé. Proto toho využijte a povlečení po vytažení protřepte, poskládejte a uložte. Takto se vyhnete pracnému žehlení. Ovšem pokud se bez žehlení neobejdete, není problém povlečení ještě vyžehlit.

TIP: Podívejte se na náš článek: Nebaví vás žehlení? Tak ho vynechte

Jak často povlečení prát a sušit?

Odpověď je jednoduchá, čím více, tím lépe. Postel a povlečení obsahuje spoustu usazenin jako například odumřelá kůže, vlasy, pot, sliny apod. Nejideálnější je postel převlékat jednou týdně, pokud nestíháte, tak alespoň jednou za dva týdny.

A jak to máte se sušením povlečení vy? Máte své osvědčené rady pro sušení ložního povlečení?



Přečtěte si naše další články



Často se ptáte

1️⃣ Poradíte mi jak vybrat nejlepší sušičky?

Ano, na našem webu naleznete spoustu informací, které Vám pomůžou vybrat nejlepší sušičky.


2️⃣ Kde mají nejlevnější sušičky?

Na webu nejsusicky.cz naleznete srovnávač cen a snadno zjistíte, kde mají sušičky nejlevnější.


3️⃣ Kde koupit sušičky?

Na webu nejsusicky.cz naleznete spoustu obchodů, kde mají sušičky skladem.

Vladimír Pilný

2 příspěvky Od 2022

Ahoj, jsem zkušený bloger s přesahem do tvorby webů. Rád Vám poradím s výběrem nábytku a dekorací. Pokud něco potřebujete, tak mě prosím kontaktujte.

Jak sušit povlečení v sušičce?
(last modified 2023-10-10 )